Slijk-Ewijk

Vliegveld Slijk-Ewijk

Tijdens Market Garden is er in Slijk Ewijk een vliegveldje gebouwd door de geallieerden. Dit vliegveldje was bestemd voor kleine verkenningsvliegtuigjes tbv de artillerie. Deze zogenaamde AOP’s (Air Observation Points) maakten gebruik van Auster vliegtuigjes waar men met 2 man in kan zitten. Meerdere jongens uit de buurt hebben eens een vluchtje mee mogen maken. De vliegtuigjes werden ook gebruikt om postpakketjes af te leveren bij de diverse veldposten en voor het transport van hogere officieren.

Het vliegveldje, de zogenaamde Landing Strip, bestond uit geperforeerde staalplaten die in elkaar gehaakt en middels een netwerk van gaas en stalen draden tot een geheel werden gemaakt. Eest werd er breed zwart gaas over het grasveld gerold, hierover werd staaldraad gespannen welke met grote haringen in de grond zaten verankerd. Dit opbouwen van zo’n strip duurde slechts enkele dagen.

Naast het gaas om het grasveld bereidbaar te maken werden ook stalen geperforeerde platen gebruikt. Deze PSP platen haakten in elkaar en konden zo een hardere rijbaan/landingsbaan maken. Van deze rijplaten zijn er nog velen overgebleven. Vaak gebruikt bij de boerderijen als rijplaat op de mestvaalt.

Op het vliegveld werd een eenheid gestationeerd van de 658AOP Squadron. Zij bevonden zich ook in Brabant en in de omgeving van Nijmegen. De officieren die de vijandelijkheden bespioneerden gaven de gegevens door aan de artillerie die vervolgens de aangegeven locaties bestookten met granaatvuur. Dhr Jo Vink uit Herveld vertelde eens: “als je zo’n vliegtuigje zag opstijgen zag je ook actie bij de artillerie langs de Noordwal. Deze volgden het vliegtuigje en begonnen dan te schieten. Wij wisten niet beter en dachten dat op het vliegtuigje geschoten werd”.

🇳🇱 🇺🇸