Verzoeningsweekend 2014

Kasteel Doornenburg was tijdens de Tweede Wereldoorlog een strategisch belangrijke locatie. Vanuit de Spietoren, de hoogste toren van het kasteel, werden de bruggen van Arnhem en Nijmegen gecontroleerd. In de kelder van de burcht was een groot Duits lazaret (veldziekenhuis) ingericht en de 10. SS Pantserdivisie Frundsberg had er haar hoofdkwartier.

Kasteel Doornenburg organiseerde in het weekend van 27 en 28 juni 2014 het Verzoeningsweekend ten behoeve van herdenking en viering van 70 jaar bevrijding.

Aanwezig waren een aantal Historische verenigingen uit de Betuwe, Stichting Exodus Huissen (de Exodus Wandeltocht gaat deels langs het kasteel), WABO (Werkgroep archeologisch bodem onderzoek), auteur Michel Bongers die zijn boek “De Heuvel” presenteerde en uiteraard Betuws Oorlogs Informatie Centrum (BOIC)

Voor de omlijsting waren een aantal re-enactors aanwezig, waaronder een groep die het Duitse lazaret (veldhospitaal) in de kelder van het kasteel uitbeeldde.

Betuws Oorlogs Informatie Centrum (BOIC) kende haar publieks-première tijdens dit Verzoeningsweekend. Op de vrijdagavond 26 juni vond in de bijeenkomst van de historische kring Doornenburg de boekpresentatie van Michel Bongers “De Heuvel” plaats (zie de boekrecensie elders op de site). Aansluitend kregen Bauke Huisman en Robert Braam (de oprichters van BOIC) de gelegenheid de stand van zaken van BOIC weer te geven, de site te presenteren en om nogmaals medewerking te vragen om van BOIC een Betuwebreed historisch WO2-platform te maken. De presentatie werd positief ontvangen.

Op zaterdag en zondag had BOIC een eigen informatiestand met daarin poppen met uniformen, diverse militaire artikelen, boeken, kaarten en een laptop waarop de trailer van de BOIC-website. Veel bezoekers kwamen geïnteresseerd voorbij om een kijkje te nemen en velen stelden vragen; over de getoonde materialen maar ook over het BOIC-initiatief. Oudere bezoekers werden door het Verzoeningsweekend sterk herinnerd aan hun eigen ervaringen uit die tijd; jongere bezoekers waren soms verrast om te vernemen van de bijzondere gebeurtenissen die zich in de Betuwe hebben afgespeeld. Met de andere deelnemers aan het Verzoeningsweekend werden warme contacten gelegd.

Wat Betuws Oorlogs Informatie Centrum (BOIC) betreft een zeer geslaagd weekend. Een belangrijke stap is gezet: BOIC is onder de aandacht gebracht en de eerste concrete presentatie is gedaan.

🇳🇱 🇺🇸